torsdag 3 februari 2011

Chokladbotten

Det är ett tag sedan jag delade med mig av något recept jag använder, så nu är det dags! Det här är en chokladbotten i min smak, en ganska tung och saftig botten, perfekt för chokladälskare som jag! Första gången jag provade att göra denna fyllde jag den med ljus och mörk chokladmousse, och det blev supergott! Och den blev bara godare ju fler dagar den stod i kylen, så jag tror att detta är en botten som vinner på om man fyller den ett par dagar innan den ska ätas.

Chokladbotten (24cm form)

3 ägg
3 dl socker

75 g smör
1,5 dl mjölk

4 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
3 tsk bakpulver


Vispa ägg och socker i 10-12 minuter, enklast att göra i assistent!
Smält smöret och häll sedan mjölken i smöret. Häll ner i äggblandningen och rör försiktigt tills smeten är slät.

Blanda mjöl, kakao och bakpulver och sikta ner i smeten. Viktigt att röra försiktigt så inte "äggbubblorna" försvinner. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 40 minuter.

Mått om du har en 20 cm form:

2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 tsk bakpulver


Mått om du har en 28cm form:

5 ägg
5 dl socker
125 g smör
2,5 dl mjölk
6,5 dl vetemjöl
1,25 dl kakao
5 tsk bakpulver

Gräddningstiden för 28cm var ca 1 timme för mig!

16 kommentarer:

  1. Låter gott! Har letat efter ett bra chokladbottens-recept. :) Ska testa den nästa gång jag gör en tårta.

    SvaraRadera
  2. Så gott, det här receptet sparar jag genast

    SvaraRadera
  3. Grymt tack, skall göra en imorgon, kanske skall testa din!

    SvaraRadera
  4. Vad gott! Jag älskar choklad så den är verkligen något för mig :-)

    SvaraRadera
  5. Vad gott det låter. Jag har hittills bara gjort ljusa tårtbottnar, men det är ju så gott med choklad så jag måste nog ta och göra en chokladbotten någon gång.

    SvaraRadera
  6. Så bra detta måste jag testa, jag tycker det kan vara kepigt med chokladkakebottnar.Är det ok att jag delar med mig av det på min blogg när jag testat det?

    SvaraRadera
  7. Eva: Ja det är såklart ok :)

    SvaraRadera
  8. Tusen tack för det då skall den testas till födelsedagstårtan min nästa veckan :)

    SvaraRadera
  9. Hej- super blogg du har:) vill fråga om detta recept när jag lagat endast i runda former och med löstagbar kant. Hur tror du det lyckas om jag lagar i en form på 35x25, som inte har löstagbar kant? Och hurudan sats med ägg och skulle du laga?

    SvaraRadera
  10. Hej- super blogg du har. Har en fråga gällande vad du tycker med att göra bottnet i en form som inte har löstagbar kant? Har gjort denna i rund form tidigare och den mycket god, men funderar även på storleken och mängden ägg och de andra ingredienserna till min form som är 35x25cm, va tror du?

    SvaraRadera
  11. Denna låter super! Har letat chokladtårte recept lääänge nu!
    Tänkte dela kakan och fylla med hallongrädde :-)
    Räcker detta recept till två bottnar? Alltså, blir den så pass hög att det går att dela den till två bottnar?
    /Kerstin

    SvaraRadera
  12. Det absolut bästa receptet jag någonsin använt! tack så jättemycket!! =)

    SvaraRadera
  13. det absolut bästa receptet jag någonsin använt! tack så jättemycket!! =)

    SvaraRadera
  14. Hej, tack før recept!
    En fråga: Nær jag ska blanda inn mjølblandningen førsiktigt, så blir det maaasa klumpar i smeten. Tips på hur blir jag av med klumparna utan att blanda hårt eller førstøra luftigheten i smeten?

    mvh /Herland

    SvaraRadera
  15. Helt okej botten (gick bra att dela i två). Dock kan jag meddela att redan 30 min var lite för länge för en 20 cm form. Jag räknar med att bottnarna gottar till sig i tårtan dock!

    SvaraRadera