onsdag 19 maj 2010

Att spackla en tårta

Jag tänkte idag visa er hur jag spacklar en tårta med vispgrädde! När man vill få grädden stabil och bra att spackla med ska man tänkta på några saker:

* Använd grädde med hög fetthalt, 38-40%. Det funkar inte att få grädden tjock och stabil med lättvarianter!

* Grädden ska vara riktigt kall, ska helst ha stått i kylskåp minst 12 timmar innan.

* Vispa hellre länge på låg hastighet än snabbt på hög hastighet. Grädden blir mycket fluffigare och stabilare.

* Jag tillsätter alltid lite snabbmarsanpulver innan jag börjar vispa, då blir grädden ännu stabilare! Inte för mycket bara, då blir konsistensen lite kladdig och seg.

Se denna sida för mer info om att vispa grädde.




Här ovan är de redskap jag använder. En till superbra grej att ha är ett snurrande tårtfat, då går det mycket lättare och snabbare att spackla tårtan slät! Men du behöver inte nödvändigtvis köpa ett sånt dyrt från någon tårtshop utan det funkar utmärkt med t ex en snurrande ostbricka om du har en sån hemma.

Här är den fyllda tårtan som ska spacklas och den färdigvispade grädden.

Jag börjar med att täcka hela sidan runtom.

Sedan ett tunt lager ovanpå.

Jag jämnar till sidan genom att dra den stora spackelspaden med ett lätt tryck mot sidan samtidigt som jag snurrar brickan.

Sedan så fyller jag de hål som blivit kvar i sidan med den lilla spackeln, och med den slätar jag ovansidan också.

Voila! Svårare än så är det inte att få en slät och fin spackling :) Det gäller då förstås att tårtbotten också är rak och fin, men du har ju fått receptet på det av mig i ett tidigare inlägg!

15 kommentarer:

  1. Tackar för tipset! Vart har du köpt dina paletter? ( jag har helt raka ) Verkar faktiskt lättare när dom är lite sådär böjda.

    SvaraRadera
  2. De stora är köpta på Ö&B och ICA, och den minsta är från en tårtshop på nätet!

    SvaraRadera
  3. Tack så jätte mycket för detta inlägg jag lyckas aldrig med spacklingen. Har du något bra tips hur man får över sockerpastan på en stor tårta (stor som en bakplåt när man har brett på smörkräm... jag spacklar med grädde och brer sedan på smörkräm på sockerpastan

    SvaraRadera
  4. Bra guide! Jag tycker själv det är så himla svårt att få det riktigt bra med grädde - när man ska släta till spn är det så lätt att man "mosar" hela konstruktionen och grädden läcker ut i underkant.... Händer det aldrig dig?? (Tar tacksamt emot tips då ag personligen inte är så förtjust i smörkräm egentligen...)

    SvaraRadera
  5. Vilket bra tips med marsan-pulvret, tror jag ska testa det nästa gång! Tack! :-)

    SvaraRadera
  6. Hej! Tack för en fantastiskt inspirerande blogg! Jag vill prova göra en doptårta med SP men jag har läst att den kan svettas om man har spacklat med grädde? Att man då antingen kan spackla med smörkräm eller pensla flytande smör på SP:n? Hur gör du? Eller går det bra att bara lägga på SP på gräddspacklet?

    SvaraRadera
  7. Linda: Jag tror att det är bättre att bara pensla olja eller flytande margarin på locket, för med smörkräm kan jag tänka mig att det inte blir helt slätt... Har du provat att kavla ut på blank vaxduk och sedan liksom vända detta över tårtan och försiktigt "skala" av vaxduken från SP:n? Så gör jag, fast jag har ju inte provat göra en så stor tårta någon gång.

    Anna: Hemligheten är för det första ett bra underlag, alltså en rätt så rak och fin botten. Och sedan så behövs bara ett relativt tunt lager grädde och då blir det inga problem med grädde som trycks ut!

    Anonym: Man fodrar locket med matolja eller smält smör/margarin om man spacklat med grädde. Ett undantag är Ballinas sugarpaste för den innehåller gelatin så den klarar sig ändå!

    SvaraRadera
  8. bra guide!
    själv använder jag nu mera ganache när jag spacklar efter att ha läst boken Planet Cake. De tipsar också om att sätta tårtan på en kartongskiva i samma storlek som tårtan ska vara och dra kantskrapan mot kanten på den. Då får man en tårta som är helt slät och rund.

    SvaraRadera
  9. Moster: Tack! Anledningen till att jag använder grädde är att det inte är sött, för överdraget är ju nog sött i sig och många av de som jag gjort tårtor åt är väldigt tydliga med att de inte vill ha för mycket "sötsliskigt" i tårtan. Och så är det så enkelt (och billigt) att bara vispa upp lite grädde istället för att göra ganache eller smörkräm :)

    SvaraRadera
  10. Gjorde som du skrev med att vispa grädden. Blev super bra. Ungarna gillade det för det blev inte så sött, precis som du skriver.

    Tack för alla tips nu ska man bara försöka bli lika konstnärlig.

    Vilken färg använder du? Den jag köpte gav en lite bitter eftersmak.

    //Anna-Karin

    SvaraRadera
  11. Hej Maria och tack för en underbar blogg! Jag undrar också angående grädde, har redan frågat några andra som använder den för att spackla sina tårtor. Jag har hört att Sp och MMF smälter på grädden men eftersom jag har läst på så många bloggar att andra använder den så testade jag också. Och oljan till trots så har började min sugarpaste (MMF) svettas efter några timmar och till slut så blev den jättemjuk, började smälta och tårtan tappade formen. Har det hänt dig någon gång? Kan det var så att MMF klarar sig på grädden bra en kort tid och sen börjar den smälta?
    För jag håller med att grädden är den billigaste och enklaste spackelvarianten men vågar inte testa en gång till pga den dåliga erfarenheten.

    SvaraRadera
  12. Anna-Karin: Jag använder pastafärger av olika märken; Wilton, Sugarflair och Squires Kitchen! Om man ska färga rött så är det bäst att köpa en "extra red" istället för vanlig "red", för om man har i för mycket av den vanliga röda så kan den ge bitter smak! Vet inte om det är samma sak för svart, för den finns också att köpa som "extra black".

    Tårtolga: Tack! MMF och sugarpaste är ju två olika saker, MMF gör man av marshmallows och den innehåller gelatin så den ska klara grädde utan fodring med olja. Sugarpaste däremot klarar inte grädde utan fodring om det inte är Ballinas SP, för den innehåller gelatin. Det är länge sedan jag täckte en tårta med MMF, men då hade jag då inga problem vad kag minns. Fastän jag inte ens fodrade locket. Kan ju vara så att du kavlat för tunt och att locket därför inte klarar att stå emot fukten från grädden, för det har jag upplevt någon gång.

    SvaraRadera
  13. Tack för tipsen och grattis till underverket=)

    //Anna-Karin

    SvaraRadera
  14. vart köpte du din snurrplatta?

    SvaraRadera