tisdag 27 juli 2010

Att täcka en tårta

Nu är det väldigt länge sedan jag "tårtade", och det har ju sina förklarliga skäl. Snart tänker jag i alla fall försöka komma igång igen, för jag har lite bröllopstårtor på gång i augusti :) Känns dock som en väldig utmaning eftersom vår lilla Ture är en bestämd liten herre som bara vill vara i famnen hela tiden! I väntan på fler tårtor tänkte jag lägga in en beskrivning av hur jag täcker en tårta!

Det här är de verktyg jag använder; en bit genomskinlig vaxduk, min kära silikonkavel (superbra), en pizzaskärare och en sk smoother. Och så sist men inte minst, en "duttpåse". Lite maizenamjöl i en skumtvättlapp, jättebra att pudra mjöl med! (Dock inte min idè)

Först knådar jag sockerpastan mjuk, och jag föredrar att använda silikonhandskar när jag gör det.

Sedan pudrar jag oftast lite maizenamjöl (stärkelse) innan jag börjar kavla ut pastan. Undantaget är när jag kavlar ut mörka färger, då blir det inte så snyggt med vitt mjöl på... Det går bra utan mjöl när man kavlar på vaxduk har jag upptäckt.


När jag tror att locket är tillräckligt stort, tar jag en bit sytråd och "mäter" tårtan med den. Sedan lägger jag tråden på det kavlade locket och kontrollerar så att det är lite större än tårtan, för om locket är för precis blir det inte ett snyggt slutresultat! Jag använder ca 550g sugarpaste till en 24cm tårta, och ca 650g till en 26cm tårta. Och då är mina tårtor ganska höga, så om du gör lägre tårtor behövs det inte lika mycket.

OBS! Om du använder marsipan eller sugarpaste utan gelatin så är det nu du ska fodra locket genom att pensla på t ex matolja, flytande margarin eller smält smör. Detta för att locket inte ska börja "svettas" eller i värsta fall smälta. Jag har i detta fall använt Ballinas sugarpaste som innehåller gelatin och därför inte behöver fodras!

Jag lyfter sedan upp hela vaxduken med locket på, och försöker pricka in det mitt över tårtan. Jag tycker det är lättast att göra så, blir så gott som alltid ett bra resultat för mig.

Sedan "skalar" jag försiktigt bort vaxduken från locket. Tada!


Jag slätar ut ovansidan med smoothern först, och sedan använder jag händerna för att släta till sidorna och få bort alla veck. Har man kavlat för litet lock blir detta svårt!


När jag fått bort alla veck skär jag bort det överflödiga med pizzaskäraren, och så till sist stryker jag tårtan lite till med smoothern.

Klart! Nu är det bara det roligaste kvar, att dekorera!

14 kommentarer:

 1. tack för tipset med vaxduken, ska testa det nästa gång!

  SvaraRadera
 2. Det är alltid så roligt att se hur ni andra täcker en tårta... alltid hittar man något bra tips här å där ;)

  SvaraRadera
 3. Tack! Det var bra beskrivet och tydliga bilder.

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Hittade precis din - DU ÄR JU EN FANTASTISK TRTBAGARE & DEKORATÖR :0) Vilka fantastiska tårtor du gör!
  Nu skall jag titta runt länge och njuta av alla dina vackra bakverk.

  ALLA tårtor är vekligen otroligt vackra.

  GRATTIS till den nya familjemedlemmen :0)

  Kram och på återseénde
  /Matilda

  P.S Skall genast länka till din blogg från min.

  SvaraRadera
 5. Hej igen...sitter här och verkligen njuter i fulla drag av dina konstverk. Kan inte kommentera för varje tårta för det skulle ta mig hel natten - utan gör en kommentar här som får stå för alla dina tårtor DE ÄR FANTASTISKA!!

  Har en liten fråga bara... Eftersom du lägger ner så mycket tid och arbete på en tårta, hinner inte socke och flowerpaste torka till och bli en aningen hård till servering. Eller hur gör du? Nyfiken eftersom jag själv försöker mig på att baka lite och det blir ju lätt lite "hårt" innan det är dax att äta. Hoppas du har tid att svara!

  Många kramar
  /Matilda

  SvaraRadera
 6. Vilken bra beskrivning. Använder också vaxduk men tycker de fastnar ibland ändå. Brukar strö lite potatismjöl här å där men en sån duttpåse kanske vore smart :)

  SvaraRadera
 7. Kanonbra steg-för-steg beskrivning, använde mig av den idag när jag gjorde min första sugarpastetårta, köpte vaxduk igår, fungerade kanon att kavla ut på den, tipset med sytråd var också bra, så att man har koll på att man inte kavlar ut sp för lite

  SvaraRadera
 8. Åhh vad fina tårtor du gör!
  Hittade din sida idag och har suttit hela dan och beundrat,fantastiskt!
  Jag ska göra bröllopstårtorna till min brors bröllop,och har två frågor:
  1. Var köper du dina produkter? Sockerpasta,verktig mm?
  2. Hur gör man en fin "bård" heter det så?:) Iaf så men ar jag i nederkanten av tårtan,jag gillar de som har som små bollar...hoppas du förstår vad jag menar och att du hinner svara!
  Lycka till med lill killen,har själv två barn och tycker att det är fullt upp så jag förstår att du har att göra:)
  Mvh Jenny

  SvaraRadera
 9. Oj, där fick jag verkligen fler bra tips i min nybörjarroll! =O)Vilket proffsigt resultat!

  Jag har precis börjat mina försök i att göra cupcakes och tårtor! Det är ju verkligen sååå kul!

  Om du vill så får du gärna vara med och tävla + länka till min tävling där man just nu t ex kan vinna ett Cupcake-dekoreringsset m.m.

  MVH
  Victoria
  P.s Vilken underbar baby! Grattis! D.s

  SvaraRadera
 10. Matilda: Förlåt att jag inte svarat innan.... Blommor och modellerade figurer torkar och blir ganska hårda men de behöver man ju inte äta om man inte vill. Men sånt som är gjort i sugarpaste som t ex bårder och självklart locket förblir ju mjukt!

  Jenny: Jag handlar mest hos kakburken.se och tartdecor.se. Där finns utstickare och formar för olika kantdekorationer som t ex den för pärlband som jag tror du menar. Denna alltså: http://www.kakburken.se/product_info.php?products_id=862

  SvaraRadera
 11. Vart har du köpt vaxduken? :) har letat efter en sån länge, men inte hittat..

  Tack på förhand
  Maria

  SvaraRadera
 12. Maria: Vaxduken är köpt på Ö&B!

  SvaraRadera
 13. Vilken härlig blogg du har, jättefina tårtor!! Har en fråga. Du skriver att det inte är så bra att dutta maizena om locket är i någon mörk färg, och jag håller med, det problemet har jag haft ett antal gånger, men hur slätar du ut tårtan med smoothern om du inte kan använda maizena? HAr du något bra tips?

  SvaraRadera
 14. Pernilla: Tack! Jag brukar ibland lägga ett bakplåtspapper på tårtan och släta på den. Det funkar ganska bra om tårtan är för "kladdig" för att smoothern ska kunna glida. Annars använder jag händerna och försöker släta så gott det går.

  SvaraRadera